De tafel dekken, hoe hoort het?

Aan tafel eten is nog altijd de meest prettige manier van dineren. Ook al is het aan tafel dineren de laatste jaren afgenomen door de drukke samenleving. Vroeger werkte vaak maar één partner, de man, en de vrouw zorgde voor de kinderen. Daardoor was er vaak ook meer rust en tijd om gezellig samen te dineren met elkaar. Tegenwoordig eet men veel vaker voor de televisie na een lange dag hard werken. Maar weet men dan nog wel hoe je een tafel hoort te dekken? Hier lees je hoe je een tafel dekt.

Gezelligheid aan tafel

Allereerst is het belangrijk om gezelligheid aan tafel te creëren. Dat kun je bijvoorbeeld bereiken door de eettafel te bedekken met een mooi kleedje en een vaasje met bloemen of een paar kaarsjes die branden. Gezelligheid aan tafel zorgt ervoor dat je meer met elkaar praat tijdens het eten en het eten minder snel naar binnen wordt geschoven.

Want uiteindelijk vindt iedereen die aan tafel dineert het fijn om gezelligheid te hebben met de anderen aan tafel. Even een goed gesprek en de dag met elkaar doornemen bijvoorbeeld. Dat is een fijne manier om contact met elkaar te hebben en te genieten van een heerlijk hapje en drankje.

Het kan handig zijn om je te verdiepen in de tafeletiquette. Niet dat dit nog veel voorkomt maar als zich er een situatie voordoet waarbij de tafeletiquette van belang is dan is het natuurlijk wel erg prettig dat je hier wel verstand van hebt.

Wat moet er altijd op tafel?

Een van de meest belangrijke dingen die altijd op tafel moeten staan is uiteraard het servies en bestek. Dus borden, kommetjes voor eventueel een dessert en voldoende bestek. Als je echt streng de tafeletiquette wilt volgen dan heb je een uitgebreid assortiment bestek nodig en dienen deze ook in een bepaalde volgorde neergelegd te worden.

Bijgerechten

Als je een diner organiseert is het ook wel fijn als je alles mooi uit kunt serveren denk aan gerechten zoals een salade, zuur op tafel zoals augurken en zilvervliesuitjes of peper en zout en sambal. Zorg er ook altijd voor dat wanneer je een tafel dekt dat je ook drinken op tafel zet. Wil je je tafel echt gezellig en verzorgd laten ogen gebruik dan een karaf om water mee uit te serveren.