Wat is het verschil met een gewone wijn en een dessertwijn?

Wijn is een van de meest geliefde (non) alcoholische dranken voor bij een diner. En het mooie van wijn is ook dat er zoveel verschillende soorten zijn, niet alleen qua kleur maar ook qua druifsoort en daardoor smaak, waardoor er veel mogelijk is met wijn. Zo heb je wijnsoorten die perfect smaken bij een stuk vlees, en andere wijnsoorten zijn juist weer geschikt voor bijvoorbeeld een dessert. Maar wat is dan het verschil tussen gewone wijn en dessertwijn?

De functie van wijn bij het eten

Iedere wijnliefhebber weet dat wijn drinken een belevenis is. Waar bijvoorbeeld bier vaak ook als een lekkere dorstlesser gebruikt wordt is wijn echt bedoeld als een beleving. Een goede wijn kan een bepaald gerecht beter tot zijn recht laten komen. Als je naar een wijnproeverij gaat krijg je dan vaak ook specifieke hapjes wanneer je een wijn proeft, omdat die wijn een extra beleving aan het eten geeft.

Sommige wijnen passen dus ook echt niet bij een bepaald gerecht. Om die reden is het dan ook handig dat je altijd jezelf eerst goed inlicht over welke wijn je koopt en waar deze het beste bij smaakt. Op die manier voorkom je dat je een wijn koopt die niet bij een bepaald gerecht past. Want dat is zonde.

De dessertwijn

Nu je bovenstaande uitleg hebt gelezen kun je dus eigenlijk ook wel een beetje verwachten wat een dessertwijn dan precies inhoudt. Een dessertwijn is dus een wijnsoort die als functie heeft om ervoor te zorgen dat de wijn de smaak van het dessert versterkt.

Dessertwijn is dus over het algemeen ook veel zoeter dan een normale witte of rode wijn. Daarnaast is rode wijn eigenlijk nooit zoet of je moet bijvoorbeeld Sangria drinken, deze Spaanse wijn is echt een geliefd drankje.

Dessertwijn is dus een hele specifieke wijn die echt alleen lekker te drinken is bij een zoet nagerecht. Als je dessertwijn gaat drinken bij bijvoorbeeld een vleesgerecht dan zal de smaak van de wijn je niet bevallen in combinatie met het eten. Zo is het ontdekken van de diverse wijnsoorten een leuke uitdaging.